Παρουσία Α. Γεωργιάδη, Θ. Πλεύρη και Μ. Γκάγκα η συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα "ΕΣΠΑ-Δημόσια Νοσοκομεία".

 



Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα παραχώρησαν σήμερα, Πέμπτη 31 Μαρτίου, συνέντευξη τύπου με θέμα: «ΕΣΠΑ- Δημόσια Νοσοκομεία».

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις τους: 

Άδωνις Γεωργιάδης: Καλωσορίζω στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους συναδέλφους Υπουργούς Υγείας τον Υπουργό Υγείας κύριο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κυρία Γκάγκα.

Είμαστε εδώ σήμερα για να αναγγείλουμε ότι καταφέραμε με μεγάλο κόπο και μεγάλη προσπάθεια να ξεκολλήσουμε ένα πρόγραμμα που είχε αναγγελθεί μεν στο ΕΣΠΑ, αλλά ουδέποτε είχε ξεκινήσει η διαδικασία του, ύψους 260 εκατομμύριων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ, με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εργασιών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας αναφέρει η κυρία Μίνα Γκάγκα, την οποία και ευχαριστώ για την πολύ καλή μας συνεργασία.

 

Θάνος Πλεύρης: Καλημέρα και από μένα. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Υπουργό Ανάπτυξης για όλη αυτήν την προσπάθεια που έχει γίνει, τον φίλο μου τον Άδωνι Γεωργιάδη στο κομμάτι του να τρέξει αυτό το ΕΣΠΑ, για τα νοσοκομεία καθώς φυσικά και τη Μίνα η οποία ανέλαβε όλη αυτή τη διεκπεραίωση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ.

Πρέπει να δούμε συνολικά ότι αυτή τη στιγμή πέρα από την αναβάθμιση την ενεργειακή που θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ 68 νοσοκομείων, αντιστοίχως αυτά πρέπει να δούμε συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι με 317 εκατομμύρια που υπάρχουνε για το ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 55 εκατομμύρια για τη ψυχιατρική υγεία, 278 εκατομμύρια για τον ψηφιακό φάκελο, 250 περίπου εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συνολικά 1,5 δις ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των δομών, σε ένα συνολικό πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε με την αναπληρώτρια Υπουργό, που ξεκινάει από την πρόληψη, όπου υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ όπου σήμερα θα είναι και στη διαβούλευση το νομοσχέδιο και φτάνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όλα αυτά είναι με συγκεκριμένους πόρους που τους έχουμε εξοικονομήσει και σήμερα μέσα σε όλη αυτή τη δράση είναι ένα κομμάτι που έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ της ενεργειακής αναβάθμισης, λεπτομέρειες περισσότερες θα σας αναφέρει η Αναπληρώτρια Υπουργός η Μίνα Γκάγκα, η οποία χειρίζεται και το συγκεκριμένο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

             

Μίνα Γκάγκα: Να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν, τον Υπουργό Ανάπτυξης τον κύριο Γεωργιάδη και τον Υπουργό Υγείας τον κύριο Πλεύρη γιατί η συνεργασία είναι άψογη και με όλους τους συνεργάτες.

Έχω πολλούς ανθρώπους να ευχαριστήσω στο Υπουργείο για αυτό το έργο που τρέχει. Μπορέσαμε και βάλαμε 68 νοσοκομεία σε ενεργειακή αναβάθμιση και παράλληλα έχουμε 80 νοσοκομεία που θα μπούνε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Έχουμε κάνει έναν πολύ λεπτομερή κατάλογο των έργων του ΕΣΠΑ για να μην τα επαναλάβουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα θα έχουμε πολύ σημαντική αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας με προτεραιότητα φυσικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά για να αντιμετωπίζονται οι άρρωστοι εξαιρετικά.

Φυσικά μας ενδιαφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση, γιατί και τις όψεις και το λειτουργικό κομμάτι το ξενοδοχειακό κομμάτι των νοσοκομείων αν θέλετε να βελτιώσει, αλλά και θα μικρύνει πάρα πολύ τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που μας ενδιαφέρουν φυσικά πάρα πολύ, όχι μόνο τώρα που είναι η κρίση, αλλά γενικά μας ενδιαφέρει να μην έχουμε ενεργοβόρα συστήματα.

Και γενικά θέλουμε μια μεγάλη αναβάθμιση και στους θαλάμους, όπου υπάρχουν θάλαμοι. Παραδείγματος χάρη έχουμε νοσοκομεία που έχουν οχτάκλινους θαλάμους που δεν έχουν τουαλέτα μέσα.

Αυτά όλα μπαίνουνε στο RRF και θα έχουμε πολύ σύντομα στα επόμενα 2 – 3 χρόνια νοσοκομεία που θα έχουν καλές ξενοδοχειακές συνθήκες, νέα χειρουργεία, καλό εξοπλισμό. Έχουμε ήδη καινούριες μονάδες, άρα προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλη την αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Και παράλληλα με τον Υπουργό ενώνουμε όλη τη φροντίδα, δηλαδή κάνουμε ολιστική τη φροντίδα από την πρωτοβάθμια προς τη δευτεροβάθμια, ώστε κάθε Έλληνας ασθενής να μπορεί να έχει τη φροντίδα που χρειάζεται τόσο στην πρωτοβάθμια και για τη χρόνια θεραπεία του και για τα επείγοντα και τη μετάβασή του στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία, με ένα ολιστικό τρόπο που να λύνει τελείως τα προβλήματα του αρρώστου. Είναι σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Είναι του ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη, είναι το Αχιλλοπούλειο στο Βόλο, είναι πολλά νοσοκομεία της Αθήνας.

Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο αναβάθμισης η ενεργειακή αναβάθμιση, γιατί εκτός από το ενεργειακό κόμματι, βοηθάει πάρα πολύ και τις όψεις του νοσοκομείου, βάφονται τα νοσοκομεία κι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο συνολικά. Ευχαριστώ και πάλι πολύ και τους δύο Υπουργούς και όλους, γιατί έχουμε μια μεγάλη ομάδα από το Υπουργείο που δούλεψε πολύ και τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι κ. Γεωργιάδης, Πλεύρης και Γκάγκα τόνισαν: 

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω σχετικά με τις ενεργειακές παρεμβάσεις, μπορείτε να μας πείτε λίγο πιο αναλυτικά ποιες παρεμβάσεις περιλαμβάνει; 

Κα Γκάγκα: Είναι αλλαγές κουφωμάτων, θερμομόνωση των εξωτερικών επιφανειών, μονώσεις ταρατσών, είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. 

Κος Γεωργιάδης: Και υπάρχει και σε ορισμένα νοσοκομεία τοποθέτηση ηλιακών πάνελ για παραγωγή ενέργειας. 

Κα Γκάγκα: Αλλαγή λεβήτων και όλα αυτά ήταν στο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης.

 

Δημοσιογράφος: Επειδή είπατε ότι καθυστέρησε πολύ αυτό για λόγους που δεν μας εξηγήσατε, γιατί καθυστέρησε αυτή η αναβάθμιση των νοσοκομείων;


Κος Γεωργιάδης: Δυστυχώς, όταν παραλάβαμε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε καθόλου ξεκινήσει η διαδικασία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Υγείας. Έτσι, χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια, ξεκινώντας από το μηδέν, για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες στο ΕΣΠΑ γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να φτάσουμε σήμερα την ωρίμανση για να μπορεί το πρόγραμμα να ξεκινήσει. Πολλά έργα είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν ξεκινήσει. Ήταν απλώς δελτία τύπου.

 

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να μας πείτε πρώτον πως θα γίνει. Θα γίνουν με ανάθεση συνολικά διαγωνισμοί ας πούμε για τα πάνελ, συνολικά διαγωνισμοί για τα κουφώματα; Αν μπορείτε να μας επαναλάβετε, ποιο θα είναι το κόστος συνολικά για τα 68 νοσοκομεία. Και τρίτον αν έχετε υπολογίσει το ενεργειακό κόστος αυτή τη στιγμή στη δευτεροβάθμια.

Κα Γκάγκα: Να σας πω ένα νοσοκομείο απλώς για να καταλάβετε που είμαστε. Λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο 200 χιλιάδες ευρώ. Λογαριασμός τον Ιανουάριο περίπου 500 χιλιάδες ευρώ. Άρα μιλάμε για τεράστια νούμερα.

 

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε σε νοσοκομείο της Αττικής; 

Κα Γκάγκα: Όχι. Μιλάω για τη Βόρεια Ελλάδα, που είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη της ενεργειακής αναβάθμισης. Ήταν και από πριν. Δηλαδή, και 200.000 ευρώ είναι πάρα πολύ μεγάλοι λογαριασμοί, όπως καταλαβαίνετε.

Άρα, μιλάμε για μια παρέμβαση που θα φέρει μια σημαντική εξοικονόμηση, όχι μόνο τώρα αλλά συνολικά και στο μέλλον. Το κόστος το συνολικό είναι 262.000.000 και είναι 68 νοσοκομεία. 

Κος Πλεύρης: Και το σημαντικό είναι ότι αν τα δούμε αυτά σε συνδυασμό με τα 317.000.000 που υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΣΥ, στην πραγματικότητα φτάνουμε τα 600.000.000 για υποδομές. Και υπάρχουν άλλα χρήματα που είναι για την ψηφιακή αναβάθμιση, για άλλες δράσεις. Αν βάλουμε και το «Σωτηρία» με το «Παπανικολάου» άλλα 40.000.000 είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό μόνο για υποδομές. Άρα, το ΕΣΠΑ που μας δίνεται τώρα μας απεγκλωβίζει κονδύλια που ίσως θα χρειαζόταν να τα χρησιμοποιήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Δημοσιογράφος: Αν το καταλαβαίνω καλά είναι ένα «Εξοικονομώ για νοσοκομεία».

Κος Γεωργιάδης: Σωστά. Πολύ καλά το καταλαβαίνετε.

 

Δημοσιογράφος: Ωραία. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου; Και μια διευκρίνιση. Όλα τα χρήματα προέρχονται, ανεξαρτήτως του Ταμείου Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ 21- 27; 

Κος Γεωργιάδης: Είναι από τα έργα εκείνα τα οποία λόγω της φύσης τους μπορούν να περάσουν ως «γέφυρα» και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Άρα, θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε μέχρι το τέλος του 2023 το μεγαλύτερο από αυτά τα ποσά. Ό,τι μείνει αδιάθετο θα περάσει αυτόματα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Γιατί προβλέπεται και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο έργο ενεργειακής αναβάθμισης και είμαστε μάλιστα τυχεροί διότι ειδικά το νέα πρόγραμμα έχει και πολύ μεγαλύτερο κομμάτι για τέτοιου είδους έργα. Άρα, είναι εύκολο να το περάσουμε από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα απώλειας πόρων. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχει προχωρήσει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των έργων. 


Δημοσιογράφος: Μέχρι τώρα τι έχετε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, τι μένει να ενταχθεί και κατά πόσο έχετε μηχανισμό έτοιμο για να απορροφήσετε γιατί 1,5 δις είναι ένα μεγάλο ποσό που πρέπει να απορροφηθεί.

 


Κος Πλεύρης: Αυτή τη στιγμή συνολικά βρισκόμαστε στην υποβολή του τεχνικού δελτίου που σημαίνει δέσμευση των χρημάτων άνω του 85% των έργων. Έχουμε 10 δράσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το claw back για τις φαρμακευτικές εταιρίες που είναι στο 100%, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που είναι στο 70% και η δευτεροβάθμια.

Τα δυο μεγάλα κομμάτια είναι το κομμάτι της ψηφιοποίησης που ήδη αυτό είναι πάρα πολύ ώριμο μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και προχωράει η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων αλλά και άλλες δράσεις όπως ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς.

 Τα μεγάλα σκέλη που είναι τα κτιριακά τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τα νοσοκομεία, υποβλήθηκαν τα τεχνικά δελτία, έχει υπογραφεί κιόλας και η προγραμματική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ διότι τη διαδικασία των διαγωνισμών και της εξέλιξης από εδώ και πέρα θα την αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ λόγω της τεχνογνωσίας που έχει σε αυτό το οποίο αναφέρατε.

Η αναπληρώτρια Υπουργός ασχολείται με τα  80 νοσοκομεία που είναι να ενταχθούν άρα γίνεται ο καταμερισμός και τι ακριβώς θα μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης και αντιστοίχως από τη δική μου πλευρά στα κέντρα υγείας όπου έχουμε 312 κέντρα υγείας εκ των οποίων έχουμε κάνει έναν διαχωρισμό και με τον Γενικό Γραμματέα γιατί κάποια δεν χρειάζονται, είναι καινούργιες δομές, κάποιες άλλες δεν μας ανήκουν και είναι μισθωμένες οπότε έχουμε καταλήξει γύρω στις 160 δομές που θα ενταχθούν.

Άρα, είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο στο κομμάτι που έχει να κάνει με τα τεχνικά δελτία, τις υποβολές και τις δεσμεύσεις. Ολα αυτά συνδέονται πάρα πολύ και με το χάρτη υγείας συνολικά γιατί θέλουμε τα χρήματα να πάνε στοχευμένα ακριβώς στις δομές οι οποίες διαμορφώνονται με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.