Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως: Εξεδήμησε εις Κύριον ο πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης *29.11.1959 + 28.9.2024

Προετοιμαζόμενος για να μεταβεί στο ναό για τον εσπερινό του Σαββάτου, 28 Σεπτεμβρίου 2024, αιφνιδίως εξεμέτρησε το ζην, ο πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης, εφημέριος του ναού αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Η εξόδιος ακολουθία του, τελέσθηκε το πρωί της Δευτέρας, 30 Σεπτεμβρίου 2024, στις 11:00. στο ναό της αγίας Μαρίνης από τον εκπρόσωπο του ποιμενάρχη των Αθηνών, αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, επίσκοπο Βερενίκης Χρυσόστομο τον β΄. Σε αυτήν, μετείχαν εφημέριοι εκ των ενοριών της Ηλιουπόλεως και εξ ετέρων περιοχών. Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος στην ακολουθία, ο αρχιερατικός επίτροπος της ΙΕ΄περιφερείας και πρόεδρος του ναού των αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως πρωθιερεύς Ευθύμιος Κερμελής, και ο εκεί εφημέριος πρωθιερεύς Στέφανος Καλύβας και οι πρόεδροι των ναών της Ηλιουπόλεως, αγίου Νικολάου πρωθιερεύς Ιωάννης Κυρλάκης και ο εκεί εφημέριος πρωθιερεύς Παναγιώτης Κούκουνας, αγίων Κων/νου και Ελένης πρωθιερεύς Αλέξιος Αμπτάλα, αγίων Τιμοθέου και Μαύρας πρωθιερεύς Χαράλαμπος Γεωργαντάς, αγίου Βασιλείου δήμου αγίου Δημητρίου πρωθιερεύς Αναστάσιος Πέτρου, Εσταυρωμένου και Αναστάντος Χριστού Κολοκυνθούς πρωθιερεύς Νικόλαος Κούβαρης, και οι εφημέριοι Κοιμήσεως ΘΤΚΟΥ Ηλιουπόλεως πρωθιερεύς Μιχαήλ Γιαννάτος, αγίας Παρασκευής Ηλιουπόλεως πρωθιερεύς Αθανάσιος Σπηλιόπουλος, ο εφημέριος αγίου Τρύφωνος Γλυφάδας, ενορίας της κατοικίας του μακαριστού, πρωθιερεύς Ανδρέας Λάμπρου και οι εκ των εφημερίων του ναού αρχιμανδρίτες Σεραφείμ Δημητρίου και Ευσέβιος Μεάντζια. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καλογερόπουλος, της μητροπόλεως Περιστερίου, πρωθιερεύς Παναγιώτης Δημητρόπουλος, της μητροπόλεως Τριφυλίας και πρωθιερεύς Γεώργιος Φειδόπουλος, της μητροπόλεως Γλυφάδας.

Το πένθος της εκκλησιαστικής κοινότητας έφεραν οι εφημέριοι του ναού, πρωθιερεύς Λάμπρος Ξεσφύγγης και πρεσβύτερος Γεώργιος Βάρσος, ενώ παρά το εργάσιμο της ημέρας, ο ναός κατακλύστηκε από λαό, εξ ενοριτών και μη, που απέδωσαν τον τελευταίο ασπασμό στην σορό του θανόντος. Ανάμεσά τους, ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως Ευστάθιος Ψυρόπουλος και ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Πούλος, οι οποίοι και εξέφρασαν τις ευχές συμπαθείας τους, στην χήρα, πρεσβυτέρα Βασιλική Καλπονδίνου, την οικογένεια του αδελφού του Κωνσταντίνου Ταξιαρχίωτη και τους λοιπούς συγγενείς.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο συμμαρτηρήσας προς ιερωσύνη τον αείμνηστο πρεσβύτερο Βασίλειο, επίσκοπος Χρυσόστομος. Μετέφερε τις ευχές του κυριάρχου επισκόπου της κοινότητος της αγίας Μαρίνης, αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου του β΄ σε οικείους και ενορίτας, εξάρας την αγάπη των ενοριτών προς τον απηχούμενο νεκρό, αλλά και περιγράφοντας γλαφυρά τον χαρακτήρα του ακάκου ως παιδίου αδελφού ιερέως Βασιλείου. 




Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού της αγίας Μαρίνης, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερθείς εις την επί γης διαδρομή του αοιδίμου πρεσβυτέρου, ευχηθείς για την ανάπαυσή Του και εκζητήσας και την συγχώρεσή Του.

Η ταφή στο κοιμητήριο Ηλιουπόλεως έγινε από τον, ποτέ συνεφημέριο του θαπτομένου, αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Φυλακτό, πρόεδρο της ενορίας αγίας Σκέπης Παπάγου, βοηθουμένου υπό του διακόνου Δημητρίου Μπαρμπαρή.



Προηγήθηκαν άμα το αγγέλματι της κοιμήσεως του:

I. Ενημέρωση της προϊσταμένης του αρχής, εν τη Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

II. Επικοινωνία με εφημέριο της ενορίας κατοικίας του, για τέλεση τρισαγίου πρό της παραλαβής της σορού.

III. Έκτακτη διαδικτυακή σύγκληση του εκκλησιαστικού συμβουλίου το οποίο αποφάσισε και κήρυξε την κοινότητα πενθούσα επί εννεαήμερο. Κατ΄ αυτό δε αποφάσισε, να καταστήσει τις σημαίες του ναού μεσίστιες, να ορίσει με μέλανες ταινίες το πένθος της εκκλησιαστικής κοινότητας εξωτερικά και εσωτερικά του ναού, να κρούει δις της ημέρας πένθιμα τους κώδωνες έως της ημέρας ταφής και να καταθέσει αντί στεφάνου ποσό χιλίων ευρώ υπέρ του βρεφονηπιακού σταθμού η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.

IV. Ενημέρωση του λαού δια το συμβάν και τα της κηδείας, από των μέσων κοινωνικής δικτυώσεως και του ηλεκτρονικού τύπου.

V. Επικοινωνία με την δημοτική αρχή για την διάθεση μνήματος, αφού δεν ήταν εφικτή η ταφή στον εν τω κοιμητηρίω Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, οικογενειακό του τάφο.

VI. Ευπρεπισμός του σκηνώματος την Κυριακή, από τους συνεφημερίους του Σεραφείμ και Γεώργιο καθώς και τον διάκονο Δημήτριο στο κοιμητήριο Ηλιουπόλεως και άμεση μεταφορά του σκηνώματος εις τον ναό της αγίας Μαρίνης.

VII. Εξόδιος ακολουθία εις ιερείς και το πρωί της Δευτέρας 30ης Σεπτεμβρίου όρθρος και Θεία Λειτουργία, υπό των συνεφημερίων του Σεραφείμ και Ευσεβίου.



Ο πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης, γεννήθηκε από τον Αθανάσιο και ετέχθη από την Θελξιόπη το γένος Χαρίτου στην Αθήνα, στις 29 Νοεμβρίου 1959 και μεγάλωσε στην αγία Παρασκευή Αττικής. Ο πατήρ του ήταν μέλος πολυτέκνου οικογενείας που ανατράφηκε και διαβιεί εντός την ενορίας της αγίας Μαρίνης. Μετά την εγκύκλια εκπαίδευση, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και μετέβη στο Μιζούρι τον Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για μεταπτυχιακές σπουδές.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στην πολεμική αεροπορία, εργάστηκε και την 30η Νοεμβρίου του 1997 νυμφεύτηκε την Βασιλική Καλπονδίνου.

Επεράτωσε το έτος εκκλησιαστικής επιμορφώσεως του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αθηνών, την εκπαιδευτική χρονιά 1997 -1998.

Χειροτονήθηκε εντολή του μακαριστού μητροπολίτου Σύρου Δωροθέου α΄, διάκονος την 1η Μαρτίου και πρεσβύτερος την 14η Μαρτίου του έτους 1998, υπό του τότε επισκόπου Διαυλείας και νυν Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνού, στο ιερό ναό αγίας Μαρίνης, στον οποίο και υπηρέτησε αρχικά, ως αδειούχος λόγω σπουδών και εν συνεχεία έως της κοιμήσεως του, μετατεθείς εκ της ενορίας του ιερού ναού αγίων Αναργύρων Πλάκας Λαυρίου, όπου υπηρέτησε απολυθείς προς τούτο, προερχόμενος εκ του ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ρευμάτων Μπατσίου Άνδρου όπου αρχικά προσληφθείς, εδιορίσθη.

Εκτός της μητρικής του γλώσσας, ομιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Ήταν συλλέκτης πετρωμάτων και άλλων συλλογών.



Το τριήμερο μνημόσυνο του έγινε από τον συνεφημέριο του πρωθιερέα Ιωάννη Μεταξά. Τα εννιάμερα θα γίνουν στην δεύτερη λειτουργία στο παρεκκλήσι του αγίου Νεκταρίου την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο ναό της αγίας Μαρίνης.




Βασίλειος, ο πρεσβύτερος και εφημέριος του ναού της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, είθε όπως έχει συγχώρεση από Θεού και ανάπαυση μετά των αγίων, παραμένει δε η μνήμη Αυτού απαλαίωτος.   


Ἐκ τοῦ Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων καὶ Ἐπικοινωνίας, τοῦ Ἐνοριακοῦ Συμβουλίου Ποιμαντικοῦ Ἔργου, τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Μαρίνης Ἡλιουπόλεως.